Hae tästä blogista

tiistai 28. lokakuuta 2014

Infoa tulevista julkaisuista

Vuonna 2015 Aku Ankassa julkaistaan Star Wars- tarinoita. Tutut Disney-hahmot keskellä Tähtien sotia vaiko peräti alkuperäisiä leffan innoittamia sarjakuvia?
Perunamaan sarjakuvalistauksista tuttu Antti Peltola on kasannut hieman listaa ensi vuoden Disney-julkaisuista. Tässäpä pienet maistiaiset näistä!

Ensimmäisenä juttua Roope-sedästä. Lehtihän uudistuu ensi vuonna, jonka myötä julkaisu ilmestyy vain kymmenen kertaa vuodessa aiemman 12 sijasta. Tässä ensi vuoden teemat:

1/2015: Romano Scarpa (132 sivua)
2/2015: Karhukopla
3/2015: Neiti Näpsä
4/2015: Giorgio Cavazzano (132 sivua)
5/2015: Kroisos Pennonen
6/2015: Silvia Ziche (132 sivua)
7/2015: Pelle Peloton
8/2015: Milla Magia
9/2015: Luciano Bottaro (132 sivua)
10/2015: Mummo Ankka / Joulu

Aku Ankka- lehdessäkin nähdään mielenkiintoisia teemoja. Varsinkin Star Wars- tarina voi osoittautua hyvinkin mielenkiintoiseksi:

1/2015: Entisaikojen Kaliforniassa (Carl Barks)
1, 8, 18, 23-24, 38-39, 49/2015: Star Wars -tarina/jatkosarja
3, 8, 12, 16, 25, 30, 38, 47, 52/2015: Kuukauden murretarina
10/2015: Kansijuliste
15/2015: Suomi-tarrat
22/2015: Kesäkalenteri
23-33/2015: Jatkosarjojen kesä
24/2015: Don Rosa -sarjakuvaliite
33/2015: Lukujärjestysliite
41/2015: Don Rosan sukupuujuliste
48/2015: Joulukalenteri ja pakettikortit liitteenä
49/2015: Ankallispäivän erikoisnumero
52/2015: Mukana Joulumanteli 

Lisäksi tuttuun tapaan keväällä julkaistaan myös kovakantisia kokoelmia. Tässä niistä pienet infopläjäykset:




Carl Barksin parhaat sarjat 3: Marco Polon aarre

Nimiseikkailu Marco Polon aarre joutui sensuurin hampaisiin 1970-luvulla, ja sen ruutuja ja tekstejä siloiteltiin liki 25 vuoden ajan. Tähän kirjaan tarina on tietysti painettu alkuperäisessä loistossaan.

ISBN 978-951-32-4050-9
Suositushinta 29,00 €
Ilm. vko 4/2015
240 sivua 



Aku Ankka: Näköispainos vuosikerrasta 1973 - Osat I & II

Vanhat Aku Ankan nostalgiamatkat!

ISBN 978-951-32-4048-6
Suositushinta 51,00 €
Ilm. vko 4/2015
840 sivua

ISBN 978-951-32-4049-3
Suositushinta 51,00 €
Ilm. vko 4/2015
840 sivua




Ankat maailman ympäri 1: Uusi manner

Ensimmäinen osa Uusi manner vie meidät niin Etelä- kuin Pohjois-Amerikkaankin. Reilun yli 300-sivuisen kirjan seikkailuista osa on Suomessa ennen julkaisemattomia helmiä, loput taas unohtumattomia toiveklassikoita.

ISBN 978-951-32-4052-3
Suositushinta 33,00 €
Ilm. vko 8/2015
312 sivua

perjantai 24. lokakuuta 2014

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 419 ja Roope-setä 422



Lokakuun harmaiden hetkien sekaan Taskari täräyttää piristämään Tuplan nimeltä Piirun verran parempi. Jo Alessandro Perinan kansi antaa viitteen siitä, että luvassa on ainakin Taskareissa harvemmin nähdyn Kulta-Into Piin esiintyminen. Vilkaisu sisällysluetteloon taas paljastaa yllättävän seikan: tarinoita näyttäisi olevan melko samanmoinen määrä kuin tavallisessa 256-sivuisessa Taskarissa. Tämä selittyy sillä, että Tupla päräytetään näyttävästi käyntiin kahdella huippupitkällä sarjalla, jotka yhteensä ahmaisevat opuksesta sen ensimmäiset 200 sivua. Toukokuisesta Triplasta muistissa on vielä näitäkin pitempi Silvia Zichen pläjäys, mutta ilolla on otettava vastaan se, kuinka Tuplien ja Triplojen suoma mahdollisuus pitkien – todellakin pitkien – tarinoiden julkaisemiseen on lunastettu.

Kanteen Kulta-Intoa kuvittanut Alessandro Perina on myös ensimmäisen järkäleseikkailun piirtäjänä, johon kansikin viittaa. Käsikirjoituksen massiiviseen Viimeinen seikkailu -kokonaisuuteen on laatinut Francesco Artibani. Sivujen lisäksi myös hahmoja vilisee kuin Vilkkilässä kissoja, sillä pelkästään tarinan konnakatraan muodostavat Karhukopla, Milla Magia, Kroisos Pennonen ja Kulta-Into Pii. Konnien voimien yhdistäminen tuo mieleen Don Rosan Roopen 50-vuotisjuhlavuodeksi valmistaman sarjan Kaikkein mieluisin lahja, joskin silloin Pennonen puuttui kööristä. Artibani on ängennyt sarjaansa mitä erilaisempia käänteitä ja tapahtumia, mutta mitään uutta ja yllättävää hän ei kyllä tule keksineeksi. Ilahduttavinta on Carl Barksin Maanalainen maailma -sarjaan luomien kamaraisten ja tantereisten esiintyminen. Kokonaisuutena tarinapaketti on hengetön luomus, joka etenee vain etenemisen tähden. 
Castyn Mikki Hiiri ja varjonautit on mitaltaan myös pitkä, tosin 75 sivullaan pituuden kannalta vaatimattomampi kuin edeltänyt 126-sivuinen järkäle. Mitenkään yllätyksellisenä ei kuitenkaan tule se, että laadultaan Casty päihittää leikiten Artibanin yrityksen. Castynkin sarjassa elvytetään vanhoja hahmoja, kun Atomiinus ja tohtori Ykskorva tekevät paluun. Lisäksi ihan tarinan alussa nähdään mukavia viittauksia Romano Scarpan klassikkotarinoihin. Varjonautteja ei voi kuitenkaan millään muotoa väittää Castyn parhaisiin kuuluvaksi. Tarina kärsii samanlaisista oireista kuin Viimeinen seikkailu, tosin oireet eivät ole niin vakavia. Samanlaista hengettömyyttä ja läpijuoksuksi alistumista on havaittavissa, vaikka Casty kuinka onkin tarinaan klassikoista ammentanut. 

Bruno Sardan ja Ottavio Panaron Taikaviitta ja Millan metkut -sarjassa niinkin kutkuttavasta aiheesta kuin Taikaviitan henkilöllisyyden paljastumisesta ei osata ottaa yhtään mitään irti. Sarja jää lyhyeksi ja kunnianhimottomaksi rykäisyksi. Massimiliano Valentinin ja Vitale Mangiatordin Korpijäärän kurpitsarallissa vanhojen hahmojen marssia jatkaa Parta-Jussi, jonka hauskaksi tarkoitettu esiintyminen ei juuri hymyilytä. Mark ja Laura Shaw’n ja Giorgio Cavazzanon Tanssii kotkien kanssa taas kärsii samasta ongelmasta, joka Shaw’n pariskunnan kohdalla on aiemminkin tullut mainituksi eli vastoin heidän aiempaa mainettaan hyvien ja jännittävien tarinoiden käsikirjoittamisesta tarinat tuntuvat nykyisin jäävän tusinatuotteiden tasolle. Mainitut hyvyys ja jännittävyys ovat tiessään.

Luglin ja Massimo De Vitan lyhyt Mikki-dekkari Radiojännäri on nimensä mukaisesti verrattavissa enemmän radion sunnuntaikuunnelmaan kuin klassiseen Mikki-dekkariin. Eivät De Vitan piirroksetkaan jaksa piristää uuvahtaneessa tunnelmassa. Mummo Ankka ja uusi naapuri -sarjassa Riccardo Secchi ja Giada Perissonotto yrittävät viritellä romantiikkaa, kolmiodraamaa ja liike-elämän kieroiluja yhteen siinä kuitenkaan onnistumatta siten, että tarinasta jäisi jotain käteen. Gaya Perini ja Ettore Gula jättävät niinikään onnistumisen elämykset myöhemmälle, kun lyhyt Karhukopla-hupailu Kotini, laiskanlinnani ei tiiviissä ajassa ehdi saada siipiä alleen. 

Matteo Venerus ja Marco Mazzarello ovat halloween-tunnelmaisen Mikki-jännärin Kummitusten kortteli takana. Kutkuttavasta asetelmasta huolimatta miehet eivät saa luotua hyytävää tunnelmaa, joka ajaisi pureksimaan kynsiä ja säpsähtämään pienintäkin narahdusta. Uutta jännäriklassikkoa tai edes jonkinlaista tapausta on näillä eväillä turha odottaa. Giovan Battista Carpi vastaa Sulosointujen ja ultraäänien kohdalla sekä käsikirjoituksesta että piirroksista. Alkuun vanhan mestarin klassisella huippu-uran nousu ja tuho -juonella tasapainotteleva sarja näyttääkin sujuvalta menolta, mutta valitettavasti kiito ei pitkälle kestä, kun selväksi käy, että mitään tavanomaisuuden ulkopuolelle työntävää tekijää ei ole luvassa. 

Roberto Gagnor ja Vitale Mangiatordi ovat kyhänneet Taskarin aloittaneen pitkien pätkien lisäksi opuksen mielenkiintoisimmat lähtökohdat sisältävän tarinan. Hylättyjen puolustajassa Taikaviitan ja Viitattaren arkea saapuu sekoittamaan kolmas superhahmo, jolla ehtii sarjan kuluessa olla monta nimeä. Rakkaaksi lapseksi tästä ei kuitenkaan ole, sillä sarja päätyy monien muiden tämän Taskarin sarjojen tavoin nopeasti luettujen osastolle. Sarjaa on yritetty näyttämään paremmalta kuin se todellisuudessa on painamalla kokonaisten sivujen taustoja mustaksi. Näin heikoksi jäävän tekeleen ollessa kyseessä tällainen toiminta tuntuu vain mauttomalta. 

Abramo Barosson ja Marco Rotan Arvaamaton antiikkiase jää mieleen muustakin kuin Taskareissa harvoin nähdyn Rotan piirroksista. Se on peräti neljäs Mikki-sarja tässä opuksessa ja kaiken lisäksi se on kirjan paras tarina. Yksinkertaisessa juonessa ei ole lähdetty liikoja hienostelemaan ja luku-urakka sujuu juonen luistaessa. Tarina jää lyhyeksi, mutta mihin siinä olisi enemmän pituutta tarvittu? Hyvinhän homma toimi näinkin. Rotan piirrokset eivät uran tässä vaiheessa ole sillä tasolla, mihin maestro myöhemmin on yltänyt, mutta ilollahan näitäkin katselee. Barosson ja Rotan jälkeen jäljellä on vielä Lars Jensenin ja Flemming Andersenin AaPAMysteeri, joka nimestäänkin päätellen kuuluu PAM-tarinasarjaan. Se on kuitenkin niin köyhä luomus, että jätetään siitä puhuminen väliin näin hyvän tarinan perään.
Roope on Taskarin lisäksi päässyt kansikuvapojaksi myös nimikkojulkaisuunsa. Lehti lähtee käyntiin Sergio Badinon ja Ettore Gulan sarjalla Ankanpääkö huijari?, jossa mielenkiintoisesti Taskarin johtosarjajätin tavoin Roope menettää rahasäiliönsä. Tämä tarina on kuitenkin niin sivumäärältään kuin otteeltaankin keveämpää sorttia ja se toimii. Sarja on Viimeiseen seikkailuun verratessa ehdottomasti viihdyttävämpi ja tarinana muutenkin mainio. Ropsu näyttää alun perusteella olevan vahvoilla Taskariin nähden. 

Kuukauden animaatio masentaa jälleen, kun sarjakuvaversioksi on taas päätynyt yksisivuinen. Alberto Savinin ja Marco Mazzarellon Aukko baseball-sivistyksessä ei tämän tahi vitsinsä vuoksi esikuvansa Kuinka baseballia pelataan tavoin hetkauta. Baseballtunnelmissa ollaan myös Massimiliano Valentinin ja Emilio Urbanon Pikku-Aku-sarjassa Sysimetsän sankarit, jossa baseball-pallo on hukassa. Onneksi pallo ei ole tekijöiltä hukassa, sillä sarja on lystikäs ja onnistunut tapaus niin juoneltaan kuin piirroksiltaan. 
Mukava tapaus on myös lyhyt hupailu Tuntematon taaleri, jonka tekijätiedot tosin ovat lehdessä väärät. Inducksin mukaan käsikirjoitus on Gaya Perinin ja piirrokset voi jo tunnistaakin Giulio Chierchinin tekosiksi. Seuraavan ja samalla lehden viimeisen pitkän sarjan kohdalla tekijöistä ei kuitenkaan ole epäilystä. Hessun kirjallisten keskiviikkojen tarinasarjaan lukeutuva Myrskyn korvassa on Rudy Salvagninin ja Roberto Vianin taidonnäyte. Taidonnäytteestä on todella kyse, sillä sarja on viihdyttävä, kuten Hessun kirjallisten keskiviikkojen tyyliin yleensä kuuluukin. Parempiakin tapauksia tarinasarjassa on ollut, mutta kuukauden ollessa laadultaan näinkin laimea ja tarinan ollessa kuitenkin onnistunut, ainoa oikea vaihtoehto on julistaa se kuukauden parhaaksi sarjaksi. 

Ropsun takasivulta on vielä mainittava Salvagninin ja Enrico Faccinin yksisivuinen Mainio mekaanikko, joka omassa lajissaan on täydellisyyttä hipova. Ropsun ollessa muilta kuin Kuukauden animaation osalta tässä kuussa mainio julkaisu, on syytä kantaa enemmänkin huolta Taskarin pahasta floppaamisesta. Tuplat ovat aina odotettuja tapauksia ja tässä tilanteessa odotusarvoa lisäsivät kansi ja sisällysluettelon tieto erityisen pitkistä sarjoista. Ensi kuun Nokittaja ei juuri kannensa puolesta erityisiä odotuksia synnytä, mutta kyllä tämän kuun jälkeen on pakko pystyä parantamaan.

perjantai 17. lokakuuta 2014

Don Rosan Suomen-vierailun aikataulut


Ensi viikolla Suomeen saapuvan Ankka-maestro Don Rosan vierailun aikataulut on julkistettu. Rosa on tavattavissa Helsingin Kirjamessuilla Aku Ankan osastolla 6 G 109 perjantaina 24.10. ja sunnuntaina 26.10. Perjantaina Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä haastattelee Rosaa uuden Kielletyn laakson tarinat -kirjan merkeissä klo 17.30 alkaen Aleksis Kivi -lavalla, minkä jälkeen Rosa signeeraa Aku Ankan osastolla 6 G 109. Mikäli nimikirjoitus jää perjantaina saamatta, uusi mahdollisuus koittaa sunnuntaina, jolloin Rosa on paikalla Aku Ankan osastolla klo 13-16.

Niillekin, jotka eivät kirjamessuille ehdi piipahtamaan, tarjoutuu mahdollisuus tavata mestari lauantaina, jolloin tämä on visiteeraamassa Tampereella. Rosa on jakamassa nimikirjoituksia lauantaina 25.10. ensin klo 11 alkaen Suomalaisessa Kirjakaupassa osoitteessa Hämeenkatu 18. Klo 15 signeeraus jatkuu tavaratalo Sokoksessa, joka sijaitsee Suomalaista Kirjakauppaa vastapäätä toisella puolella Hämeenkatua.

Rosan ollessa Tampereella lauantaina 25.10. Helsingin kirjamessuilla on tavattavissa ja nimikirjoituksia jakamassa Aku Ankan osastolla Suomen oma Ankka-piirtäjä Kari Korhonen  klo 13-15.

Tässä aikataulu vielä tiivistettynä: 

Perjantai 24.10.
  • Klo 17.30 Kirjamessut: Don Rosan haastattelu Helsingin kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla
  • Klo 18.00 Kirjamessut: Don Rosa signeeraamassa Aku Ankan osastolla 6 G 109  
Lauantai 25.10.
  • Klo 11.00 Tampere: Don Rosa signeeraamassa Suomalaisessa Kirjakaupassa, Hämeenkatu 18
  • Klo 13.00 Kirjamessut: Kari Korhonen signeeraamassa Aku Ankan osastolla 6 G 109
  • Klo 15.00 Tampere: Don Rosa signeeraamassa Sokoksessa, Hämeenkatu 21
Sunnuntai 26.10.
  • Klo 13.00 Kirjamessut: Don Rosa signeeraamassa Aku Ankan osastolla 6 G 109

Ajat ovat noin-aikoja ja voivat vielä muuttua, joten ne kannattaa vielä tarkistaa ennen tapahtumia. Aiempien vuosien perusteella on syytä kehottaa siirtyä jonoon hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua!

maanantai 13. lokakuuta 2014

Saarivaltio lyö Disney-rahoja


Suomalaisessakin mediassa on saavuttanut tänään näkyvyyttä uutinen Tyynenmeren piskuisen saarivaltion Niuen virallisista ja maksuvälineenäkin käyvistä kolikoista varustettuna Disney-hahmojen kuvilla. Niue julkisti jo aiemmin tänä vuonna Disney-aiheiset kulta- ja hopeakolikkosarjat, mutta nyt ne saavat seuraajan Niuen kolikot lyövän Uuden-Seelannin rahapajan lyömästä joulukolikosta, jota myydään keräilijöille ympäri maailman.

Vaikka kolikot ovatkin mainitusti käypää valuuttaa Niuen maksuliikenteessä mistä kertoo myös kolikon toista puolta koristava kuningatar Elisabetin kuva  niiden käyttö maksamistarkoituksessa ei olisi kovin järkevää, sillä kolikoiden nimellisarvo on huomattavasti pienempi kuin niihin käytettyjen jalometallien arvo. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Niue käyttää kolikoissaan viihdemaailman hahmoja. Vuonna 2011 saarivaltio julkisti Star Wars -hahmoilla kuvitettuja kolikoita ja viime vuonna Doctor Who -televisiosarjan kaikki tohtorit esitelleen kolikkosarjan.

Numismaatikon vikaa itsessään tunnistaville Disney-faneille niuelaiset kolikot ovat varmasti herkullinen kohde, mutta varsin mehevä on niiden hintakin, joka kohoaa yksittäisen kolikon kohdalla peräti useampaan sataan euroon. Rakkautta lajiin on näin ollen oltava, mutta olisihan niuelainen Disney-joulukolikko varmasti ilahduttava yllätys pukinkontissa!

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Aku Ankan toimituskaartille vuoden Mensa-palkinto


Aku Ankka- lehti ilmoittaa Twitter-tilillään, että Mensa on myöntänyt lehden toimitukselle Mensa-palkinnon.

Mensan omilla sivuilla palkintoa kuvataan seuraavanlaisesti: 
 "Suomen Mensa ry palkitsee vuosittain huomionosoituksella yhteiskunnallisesti ansioituneen henkilön, ryhmän tai yhteisön, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt niitä asioita, joiden puolesta Mensa toimii. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi lahjakkuuden tai älykkyyden tunnistaminen, käyttö tai kouluttaminen."

Ankkalinnan pamaus julkistanut verkkokaupan

Ankkalinnan Pamaus- lehteä saa nykyisin kätevästi myös julkaisun omasta verkkokaupasta. Voit tututstua valikoimaan tästä.

Lehden tulevaisuus ei näytä hyvältä, sillä lehden levikki kutistuu kutistumisestaan. Nyt jos koskaan onkin siis hyvä aika tilata lehti ja näin taata tämän laadukkaan aviisin ilmestyminen jatkossakin.

lauantai 4. lokakuuta 2014

Roope-setä-lehti uudistuu

Ensimmäinen edellisen uudistuksen jälkeen ilmestynyt numero.
Roope-setä-lehti uudistuu ensi vuonna. Uudistuksen myötä lehden ilmestymistiheys harvenee nykyisestä kahdestatoista numerosta per vuosi kymmeneen numeroon. Vuotuisista lehdistä neljä on entistä paksumpaa Roope-sedän "platinanumeroa", joissa keskitytään aina yhden italialaisen mestaripiirtäjän sarjoihin. Esiteltävänä luvataan olevan niin vanhoja mestareita kuin myös nuoremman polven aktiivipiirtäjiä. Ensi vuoden platinanumerot on omistettu Romano Scarpalle, Giorgio Cavazzanolle, Silvia Zichelle ja Luciano Bottarolle.

Edellinen uudistus Roope-sedässä nähtiin vuoden 2012 alkuun, kun lehden kokoa kasvatettiin. Roope-setää on julkaistu vuodesta 1978. Ensimmäisenä vuonna lehteä ilmestyi neljän numeron verran ja kahtena seuraavana kuusi kappaletta eli joka toinen kuukausi. Vuonna 1981 lehti alkoi ilmestyä tämän vuoden loppuun asti tuttuun tyyliin kerran kuukaudessa.