Hae tästä blogista

lauantai 2. toukokuuta 2009

Markkua muistellen - Vesa Kataisto

Sarjakuvatietäjän ja Sarjainfon päätoimittajan, Vesa Kataiston, mietelmiä Markusta:

Surullinen uutinen näin uuden kesän juuri alkaessa. Markku Kivekäs oli tärkeä hahmo ei vain Aku Ankan ja muun Disney-tuotannon suomalaistamisessa, vaan oleellinen vaikuttaja koko kotimaiselle sarjakuvakentälle. Kivekäs oli mukana jo Suomen Sarjakuvaseuran perustamiskokouksessa, ja mukana tiiviisti seuran toiminnassa 1980-luvun alkuun asti, jolloin Kivekäs keskittyi Aku Ankkaan.

Aku Ankassa Kivekäs noudatti ja laajensi erityisesti ensimmäisen päätoimittajan, Sirkka Ruotsalaisen perustamaa linjaa. Lukijoiden oman nurkan kautta luotiin suora yhteys lukijoihin, kauan ennen kuin internetistä oli aavistustakaan. Hyvä kieliasu oli oleellisen tärkeä, vaivoja säästämättä joka ikinen repliikki höylättiin luontevaksi suomeksi. Kivekkään mestarityö oli Takaisin Klondikeen -sarja, josta aikoinaan jo alkuperäisjulkaisusta pois lyhennetyt sivut sekä ruudut hän jäljitti kansainvälisten kontaktiensa avulla. Sarjainfossa julkaistiin ensimmäisenä maailmassa Markku Kivekkään koostama lähestulkoon täydellinen Carl Barks -bibliografia. Disney-piirretyistä Kivekkään suosikki oli Prinsessa Ruusunen, alansa huipputekijöiden mestariteos.

Julkisuudessa Kivekäs viihtyi harvoin, poikkeuksina tietenkin Carl Barksin Suomen-vierailu 1994 sekä Kemin Sarjakuvapäivät 2001, jolloin juhlittiin 50-vuotiasta Aku Ankka -lehteä mm. Ankkatietäjä-kilpailun merkeissä. Kisan valmistelu ja seuraaminen oli Kivekkäälle tärkeää, muistaen hänen omat Tupla tai kuitti -voittonsa. Lisäksi kilpailun kysymysten pohjana käytettiin paljon juuri Kivekkään keksimiä oivalluksia Aku-lehdistä.

Kemissä Kivekäs ja Pekka Tuliara onnistuivat myös hermostuttamaan paikallisen taksikuskin. Kun kuski tiedusteli "kukas tämän kyydin maksaa?", Kivekäs vastasi luontevasti "Aku Ankka".

Oli arvokasta, että Markku Kivekäs sai lähteä tästä maailmasta kotonaan, elämänsä intohimon, työn ja rakkauden tulosten keskellä. Hän oli suuri mies. Kivekäs näytti esimerkillään, että jokainen voi vaikuttaa suuresti muiden elämään antamalla omastaan sen minkä voi, ja vielä vähän enemmän.